Tunnistatko tämän? Että aika ajoin tekisi mieli sievästi irroittaa oma päänsä ja asettaa se vaikka hyllylle lepäämään?
Tuo ajatus nousi taas mieleeni, kun löysin tämän kauniin, lahjaksi saamani esineen: somalien käyttämän pään lepuutustuen (kuvassa). Jotkut Somaliassa ja Keniassa asuvat paimentolaiset laittavat tällaisen päänsä alle, kun asettuvat maahan levähtämään. On muuten erinomaisen mukava asento!
Nyt asetin tämän pään lepotelineen ikkunalaudalle, kun valmistelin työtilaani ensimmäisiin kesäloman jälkeisiin tapaamisiin työnohjausasiakkaiden kanssa. Se symboloi minusta hienosti sitä, mistä kehotietoisessa työnohjauksessa on kysymys ja mitä haluan asiakkailleni tarjota.
Kehollinen tauko kirkastaa mielen
Kun moninaiset ajatukset kutovat verkkojaan ja pyrkivät ehkä eksyttämään, kannattaa välillä pysähtyä levähtämään ja kuulostelemaan kehoa. Niin yksinkertaisesta asiasta kuin onkin kysymys, välillä jokainen tarvitsee siihen toisen ohjausta ja läsnäoloa.
Voi antaa kehon painon laskeutua maan kannateltavaksi ja tuntea, miten samaan aikaan avaruus hienoisesti vetää päälakea ylöspäin. Voi antaa ajatusten jatkaa matkaansa omalla kiertoradallaan. Aistia kehon erilaiset tuntemukset ja sen sisäisen sekä ympäröivän tilan. Hetken vain olla ja odottaa.
Usein kehosta käsin syntyy selkeys siitä, mikä juuri nyt on oleellista ja tärkeää. Tai ehkä syntyy jokin uusi idea. Keho auttaa tekemään viisaampia valintoja ja päätöksiä sekä suuntaamaan toimintaa. Voi kuulostaa mystiseltä, mutta kyse on siitä, että hermoston rauhoittuessa löytyy levollinen olotila, turvan kokemus – juuri se mahdollistaa myös selkeämmän ajattelun ja luovuuden.
Keholliset harjoitukset yhdistyvät ratkaisukeskeisyyteen
Työnohjaustapaamisissa yhdistän monenlaisia kehollisia harjoituksia ratkaisukeskeiseen lähestymistapaan.
Ratkaisukeskeisen lähestymistavan perusajatuksia on, että se mihin huomio suuntautuu, kasvaa ja vahvistuu. Siksi autan suuntaamaan huomiota erityisesti onnistumisen kokemuksiin ja luomaan tavoitteita tulevaisuuteen. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö työnohjauksessa saisi purkaa myös vaikeita tunteita ja kokemuksia – myös niille on tilaa.
Jokaisella ihmisellä on itsellään hallussa parhaat avaimet omien pulmiensa käsittelyyn.
Yleensä ohjaan asiakkaille pieniä läsnäolohetkiä, jotka auttavat irrottautumaan arjen kiireistä ja keskittymään käsillä olevaan aiheeseen. Yhdessä tutkimme, millä tavoin kenenkin on helpoin löytää yhteys oman kehonsa viisauteen. Reittejä ja tekniikoita on monia. Moni on kertonut saaneensa harjoituksista hyviä työkaluja, jotka ovat auttaneet esimerkiksi esiintymisjännityksessä ja paineisissa vuorovaikutustilanteissa.
Hyödynnän asiakkaiden kanssa myös tilassa liikkumista: kehon asentoa ja fyysistä paikkaa vaihtamalla löytyy uusia näkökulmia käsiteltäviin kysymyksiin. Etenkin silloin kun ajatukset myllertävät, auttaa kehon havainnoiminen tunnistamaan sen, miten asiat oikeastaan ovat. Näitä oivalluksia on upeaa saada olla todistamassa.
Mieli voi selittää monenlaista, mutta kehoa ei voi huijata – siksi sen viestejä kannattaa kuunnella.
Kehossa on jäljet menneistä kokemuksista ja tunteista, mutta samalla sen kautta löytyy myös yhteys elämän luovaan voimaan – siihen potentiaaliin, jota emme vielä ole ottaneet käyttöömme. Juuri siksi kannattaa aina välillä antaa itselleen lepohetki ja herkistyä kuulemaan omaa sisäistä viisauttaan.
Pysähtyminen voi olla radikaalia.