fbpx

Oma keskus – Oletko ajautunut itsesi ulkopuolelle?

Tunnistatko, mitä on “olla omassa keskuksessaan”? Entä miltä tuntuu ajautua itsensä ulkopuolelle? Horjuttiko tasapainoasi jokin, mitä näit juuri somessa, luit uutisista, kuulit jonkun sanovan?

Tasapaino ei ole mikään pysyvä, staattinen olotila, vaan jatkuvasti muuttuva, dynaaminen prosessi. Tämän voi havaita hyvin konkreettisesti, kun kokeilee seistä hetken aikaa yhdellä jalalla. Huomaatko, miten keho jatkuvasti hakee uutta tasapainoa, etsii yhteyttä maan tukeen ja suuntaa ylöspäin?

Oikeastaan on arvokasta, että huomaat tasapainosi horjuvan. Voit ottaa sen muistutuksena itsellesi palata jälleen omaan keskukseesi.

Keskukseen palaaminen ei tarkoita, ettei sinun tarvitsisi välittää asiasta, joka sai sinut horjahtamaan. Kyse on siitä, että myrskyistenkin tilanteiden keskellä olet yhteydessä itseesi: omaan sisäiseen kokemukseesi ja siihen, mikä on sinulle tärkeää. Voit harjoitella pysyttelemään tietoisena tästä yhteydestä samalla, kun toimit maailmassa ja altistut erilaisille vaikutuksille, vuorovaikutat toisten kanssa.

Tämän tekstin lopusta löydät ohjeet harjoitukseen, jonka avulla voit luoda yhteyden omaan keskukseesi.

Omaan keskukseen palaaminen kehotietoisuuden kautta

Olen kevään mittaan osallistunut verkossa koulutukseen somaattisesta coachingista eli kehollisesta lähestymistavasta muutosvalmennuksessa (“The Power of Embodied Transformation”). On ollut antoisaa päästä ammentamaan oppia maailman johtavilta kehotietoisuutta hyödyntäviltä valmentajilta.

Centering-harjoitus eli omaan keskukseen asettuminen on somaattisessa coachingissa kaiken perusta. Se, että harjoittelemme uudestaan ja uudestaan löytämään oman keskuksemme, nimittäin mahdollistaa tietoisemman valintojen tekemisen ja itsensä johtamisen.

Englanniksi “centering” ja “being centered” ovat osuvia ilmauksia, joille ei ole ihan helppoa löytää hyvää käännöstä suomeksi. Asia on kuitenkin tärkeä, joten koitan selittää.

Oman keskuksen löytää kehon kautta, ja samaa reittiä sinne pääsee aina uudestaan takaisin.

Suomeksi sanotaan joskus myös “olla linjassa itsensä kanssa”. Tämä kuvaa hyvin sitä, miten keskuksessa olemiseen liittyy myös fyysinen kokemus kehon linjautumisesta, joka on ehkä helpoin tavoittaa pystysuunnassa.

Keskuksessa olemiseen saattaa liittyä kokemus levollisuudesta ja mielen tyyntymisestä, mutta se ei ole sen varsinainen päämäärä. ”Olla zen” ei siis tarkoita, ettei anna minkään hetkauttaa eikä liikuttaa itseään. 

Pikemminkin tarkoitus on vahvistaa itseämme tuntemaan enemmän ja aistimaan tarkemmin kaiken keskellä. Siten voimme tunnistaa paremmin, mikä meille on aidosti totta ja tärkeää. Valita viisaammin, minkä puolesta haluamme toimia ja minkä voimme antaa olla.

Centering-harjoitus avuksi oman keskuksen löytämiseen

1. Pystylinjaus

  • Asetu seisomaan jalat lantion levyisessä asennossa ja tunne jalkapohjien kosketus maahan. Tunne samalla päälaen suunta kohti taivasta. Anna kehosi ojentua täyteen pituuteensa maan ja taivaan välillä. Aisti, miltä pituussuunta tuntuu kehossasi.
  • Tämä ulottuvuus edustaa arvokkuutta ja itsekunnioitusta (englanniksi dignity). Voit tunnustella, miltä nuo sanat tuntuvat kehossasi.

2. Vaakalinjaus

  • Tule nyt tietoiseksi kehostasi leveyssuunnassa. Kuljeta huomiotasi kehon oikealla ja vasemmalla puolella. Anna kehollesi lupa laajentua täyteen leveyteensä. Aisti, miltä tämä tuntuu kehossasi.
  • Tämä ulottuvuus avaa yhteyden ympärilläsi oleviin ihmisiin ja muihin eläviin olentoihin (relationship). Kuulostele, miltä tuntuu avautua aistimaan heidän läsnäolonsa vaikutus omassa kehossasi.

3. Syvyyslinjaus

  • Tule sitten tietoiseksi kehosi takaosasta. Aisti myös kehosi takana oleva tila. Taakse jäävä tila edustaa menneisyyttä: kaikkia elämänkokemuksiasi ja opettajiasi sekä esi-isiä ja -äitejä, jotka ovat tuoneet sinut tähän. Voit aistia kehossasi suhdettasi menneeseen.
  • Siirrä huomiosi takana olevasta tilasta kehosi sisälle. Tunne kehosi sisällä oleva tila. Tule tietoiseksi siitä, miten kehosi on nykyhetkessä, tässä ja nyt.
  • Avaudu sitten aistimaan kehosi etuosaa ja edessäsi avautuvaa tila. Edessä oleva tila edustaa tulevaisuutta: sen tuntemattomia mahdollisuuksia. Voit aistia kehossasi suhdettasi tulevaisuuteen.

4. Keskus / Alavatsa

  • Aseta kämmen alavatsallesi siten, että peukalo koskettaa napaa ja muut sormet lepäävät sen alapuolella. Aisti kämmenen kosketus ja sen alla oleva alue. Vie huomiosi iholta alavatsan sisään lähelle selkärangan etuosaa.
  • Tällä alueella on fyysinen painopisteesi, ja monien itämaisten perinteiden mukaan täällä sijaitsee ihmisen elinvoiman keskus. Kuulostele, mitä tuntemuksia huomaat, kun keskityt aistimaan tätä kohtaa kehossasi. Saatko yhteyden omaan keskukseesi?
  • Tästä alavatsan keskuksestasi käsin voit kuulostella, mikä on sinulle tärkeää: mitä kaipaat, mitä kohti haluat mennä, mikä on sinun tarkoituksesi (purpose) tässä hetkessä? Ehkä jokin sana tai sanat nousevat tietoisuutesi. Voit aistia ne kehossasi.

Haluatko kokea, miten kehotietoinen orientaatio vaikuttaa työelämässä? Hyödynnän työnohjauksessa asiakkaideni kanssa kehotietoisuuden menetelmiä. Ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan, miten voisin olla avuksi!