fbpx

Onnistuminen kehossa – Milloin olet viimeksi huomannut hyvän?

On marraskuu, enimmäkseen harmaata ja pimeää. Väsyttää.

Lähestyvä talvi nostaa esiin kysymyksen: mitä jää jäljelle, kun syksyn lehdet ovat varisseet? Luopuminen kirkastaa sen, mikä meille on tärkeintä ja arvokkainta.

Loppuvuosi on luonteva hetki pysähtyä tarkastelemaan omaa työtä – tai ehkä laajemminkin omaa elämää – lintuperspektiivistä. Voit tehdä ikään kuin sadonkorjuuta: kerätä yhteen havaintoja siitä, mitkä ovat olleet vuoden tärkeimpiä tapahtumia, mikä on sujunut hyvin, mikä on ollut hankalaa ja mitä olet tästä kaikesta oppinut.

Usein meillä on taipumus juuttua epäonnistumisiin tai toisaalta kiirehtiä eteenpäin toteuttamaan uusia suunnitelmia. Siksi kannattaa erikseen keskittyä tutkimaan myös onnistumisen hetkiä ja ammentaa voimaa niistä. 

Se, mihin kiinnitämme huomiomme, vahvistuu. Tässä pieni kehollinen ja ratkaisukeskeinen harjoitus avuksi onnistumisten vaalimiseen.

 

Kulunut vuosi kehossa – huomaa onnistuminen

Kun pysähdyt tarkastelemaan kulunutta vuotta, mitä tuntemuksia huomaat kehossasi? Mitä tunteita ja ajatuksia tunnistat mielessäsi liikkuvan?

Kokeile palauttaa mieleesi jokin hetki vuoden varrelta, jolloin tunsit onnistumisen iloa ja tyytyväisyyttä. Onnistuminen voi olla pieni tai iso – riittää, että se on jotain, jonka koet merkitykselliseksi.

Voit sulkea silmäsi ja elää tuon hetken mielessäsi läpi uudestaan:

  • Missä tilanteessa ja millaisessa paikassa olet? 
  • Keitä muita ihmisiä ehkä on ympärilläsi? 
  • Mitä tunnet? Mitä näet, kuulet, haistat?

 

Viivy onnistumisen kokemuksessa

Miltä tämä onnistumisen hetki tuntuu kehossasi? Viivy vähän aikaa tässä kehollisessa kokemuksessa. On elävöittävää pysähtyä tunnistamaan onnistumisensa ja huomata, miten keho reagoi niihin.

Jos haluat, voit jatkaa kevyellä pohdinnalla:

  • Mitä tuo onnistuminen kertoo sinusta – siitä, mikä sinulle on tärkeää? 
  • Mitä taitoja ja vahvuuksia sinulla täytyy olla, jotka tekivät tuosta onnistumisesta mahdollisen?
  • Mikä tai kuka auttoi sinua onnistumisessa? 
  • Mihin hyvään nämä voimavarat voivat tulevaisuudessa johtaa?

Palaa sitten kehoosi. Mitä tuntemuksia huomaat nyt? Aseta toinen kämmen vatsallesi ja toinen rintakehällesi. Aisti käsiesi lämpö ja kosketus. Voit liittää kosketukseen myötätunnon itseäsi kohtaan.

Anna keholle lupa hengittää vapaasti ja tunne hengityksen liike käsiesi alla. Ole vain ja anna koko kehosi ottaa vastaan oma myötätuntoinen kosketuksesi. Huomaatko, miten se vaikuttaa olotilaasi?

 

Pysähdytäänkö tunnistamaan sinun ja tiimisi onnistuminen?

Räätälöin tiimeille ja työyhteisöille osallistavia ja toiminnallisia valmennuspaketteja erilaisista aiheista, esimerkiksi juuri onnistumisesta ja siitä hyvästä, jota on yhdessä saatu aikaan. Päätavoite valmennuksissani on luoda tila osallistujien omille oivalluksille ja yhteiselle dialogille. Työkaluina käytän kehollisia harjoitteita, ratkaisukeskeisiä menetelmiä ja fasilitointia.

>>> Ota yhteyttä ja räätälöidään juuri teidän tiiminne tarpeisiin sopiva, voimaannuttava valmennuskokemus.