Usein ajattelemme, että tarvitsemme enemmän itsekuria, että saisimme kotiharjoituksen tai esimerkiksi elämäntapamuutoksen tehtyä.
Kuri-sanasta tulee helposti mieleen, että tarvitsemme keppiä ja sisäistä piiskuria, joka pitää huolen, että kuuliaisesti teemme, mitä olemme päättäneet ja pidämme kiinni suunnitelmista.
Minusta oli inspiroivaa oppia, että suomen kielen sana kuri on alunperin tarkoittanut aidattua kulkuväylää, josta karja päästetään navetasta laitumelle ja takaisin. Kuri ei siis ole mikään piiska, jolla lehmät pakotettaisiin johonkin suuntaan, vaan on luotu puitteet, joiden avulla ne vääjäämättä kulkevat oikeaa reittiä.
Voisi ajatella, että tässä metaforassa lehmät edustavat meissä kaikissa olevaa elämänenergiaa – potentiaalia, tahtoa ja toimintaa – joka voi suuntautua moniin eri suuntiin. Itsekuri tarkoittaa, että ohjailemme lempeästi mutta tietoisesti omaa energiaamme niin, että se saa virrata luonnollisesti ja kohdistuu valitsemiimme asioihin.
Kirjoitin aiemmin blogitekstin siitä, miten päästä alkuun säännöllisessä harjoittelussa kehossa olemisen taidon vahvistamiseksi. Tässä tekstissä puhun siitä, miten harjoitusta voi ylläpitää omassa arjessaan.
Lempeää itsekuria päivittäin – pienten askelten mullistava voima
Mitkä asiat auttavat sinua luomaan lempeää kuria itsellesi? Miten voisit sopivasti ohjata toimeliaisuuttasi kohti oikeita asioita? Tässä voi auttaa esimerkiksi rutiinien luominen.
Kun otat tavaksi aina ennen nukkumaanmenoa nostaa hetkeksi jalat seinälle, pikku hiljaa alat kaivata sitä. Tai kun otat aamuisin tavaksi liikutella selkää konttausasennossa – pikku hiljaa siitä muodostuu tapa. Katso vinkit arkeen sopivista lyhyistä harjoituksista tästä blogitekstistä.
Kuten tiedämme, tottumus on toinen luonto. Tavasta muodostuu luonne, ja luonne määrittää vahvasti koko elämänpolkuamme.
Intuitiivisesti ihminen yleensä ajattelee, että tarvitaan isoja mullistuksia, jotta saataisiin aikaan merkittäviä vaikutuksia. Mutta kun asiaa tarkastelee systeemisesti, niin kuva muuttuu: pienikin muutos jossakin osassa systeemiä muuttaa aina myös kokonaisuutta.
Usein tämä muutos tulee vasta vähitellen ajan kanssa näkyväksi. Voitko luottaa siihen, että pienillä muutoksilla ja teoilla on todellista vaikutusta, vaikka et sitä heti näkisikään?
Entä jos tavoitteletkin nautintoa?
Ehkä tärkeintä on, että harjoitus voisi olla sinulle hyvän olon ja nautinnon lähde. Silloin se on jotain sellaista, jota kohti hakeudut vääjäämättömän “kurinalaisesti”. Et yksinkertaisesti halua jättää harjoitusta tekemättä.
Tämäkin voi siis olla tapa rakentaa itsekuria: valitse harjoituksia, joista todella nautit – jotka ovat sinulle helppoja, mukavia ja palkitsevia.
Kun oma halu harjoitukseen on löytynyt ja se on riittävän voimakas, sitä ei voi enää vastustaa. Silloin löytyy aina tapa järjestää myös ulkoiset puitteet tavalla tai toisella.
Aina voi aloittaa uudestaan
Entä sitten kun tulee repsahdus? Kaikille meistä on tuttua se, että hyvistä päätöksistä ja tavoistakin tulee välillä lipsuttua.
Monta kertaa olen soimannut itseäni siitä, että olen laiminlyönyt harjoitusta. Mutta vuosien myötä olen myös oppinut: harjoitukseen on aina mahdollista palata uudestaan. Se ei katoa mihinkään.
Joogafilosofian käsittein voisi ajatella näin: harjoitus auttaa meitä löytämään yhteyden siihen laajempaan tietoisuuteen, joka on todellinen olemuksemme. Tämä tietoisuus ei katoa mihinkään, vaikka välillä itse eksymmekin siitä erillisyyteen.
Niinpä paluu joogamatolle – tai muunlaiseen harjoitukseen – on paluuta tähän yhteyteen, joka on aina olemassa, omista teoistamme riippumatta.
On luonnollista, että harjoitus on osa elämää, joka jatkuvasti muuttuu. Eri syistä välillä tulee “harjoituksettomia” jaksoja. Ehkä niillä on myös tarkoituksensa: tapahtuuhan tärkein kehitys meissä levon aikana, kuten tiedämme niin huippu-urheilusta kuin koirankoulutuksesta.
Jokainen hetki on uusi mahdollisuus aloittaa harjoitus uudestaan – tai ensimmäisen kerran. Kenties siinä onkin tärkein harjoituksemme: nähdä tämän hetken tuoreus ja siihen sisältyvä uusi potentiaali, joka kerta uudestaan.
Lue lisää ajatuksia kehossa olemisen taidon harjoittamisesta arjessa:
Miten kehossa olemisen taidon saa osaksi arkea?
5 lyhyttä harjoitusta kehossa olemisen taidon vahvistamiseen